Tuesday, June 18, 2013

Beri kejutan manis

Sebagai seorang suami, anda hendak mengejutkan isteri pada majlis ulang tahun perkahwinan anda, ataupun hendak meraikan hari jadinya dan memberikannya hadiah.
Ramai yang memberitahu anda, buatlah sambutan keraian untuk isteri bagi mendapatkan perhatian daripadanya dan sekali gus membuktikan yang anda juga adalah spesies yang romantik dalam kalangan sebagaimana rakan-rakan anda.
Malangnya, anda bukanlah seorang yang dikategorikan sebagai romantik, namun anda cuba juga untuk membuat sesuatu mengikut pemikiran anda untuk melakukan kejutan kepada isteri anda.
Di sini digariskan beberapa panduan untuk menjawab persoalan sama ada anda adalah suami yang romantik - menjadi dambaan isteri, ataupun tidak.
1Beli bunga
Anda hendak membelikan bunga untuk isteri anda, tetapi bunga itu dibeli daripada stesen minyak dan diperbuat daripada plastik. Perlu diingatkan sebagai suami anda tidak perlu berbelanja banyak untuk isteri, petiklah sekuntum bunga untuk isteri anda ketika anda berdua bersama dan dia akan rasa terharu dengan usaha dan perbuatan anda itu.
2 Masak untuknya
Usah hidangkan isteri anda makan malam yang romantik dengan semua jamuannya datang dari dalam tin. Jangan kecewakan hatinya. Kalaupun anda hendak membuat sesuatu yang mengejutkan dalam hidangan anda, ambil resipi dari dalam buku masakan, sediakan satu hidangan yang baik dan raikan isteri anda.
3 Belikan dia coklat
Anda hendak belikan dia coklat sebagai hadiah tetapi mencari coklat yang hanya sedang dijual ketika jualan murah sedang dilakukan.
Janganlah begitu, apa kata belikan isteri anda coklat yang berkualiti sedikit tanpa mengira harganya.
4Makan malam sambil diterangi cahaya lilin
Jangan hanya memikirkan untuk meraikan isteri anda dalam jamuan makan malam sambil diterangi cahaya lilin untuk menjimatkan kos elektrik.
Lakukan makan malam penuh romantik ini dengan mood yang paling bermakna, jangan terlalu kedekut.
5 Keluar jalan-jalan penuh romantik
Anda tidak pernah mengajaknya keluar berdua. Kalau ada pun ketika anda membantu isteri anda hendak membuang sampah di luar pagar. Berjalan berdua penuh romantik ini adalah cara yang terbaik untuk anda berdua gunakan masa bersama, cuba lakukannya sekali-sekala.
6 Belikannya hadiah
Anda hendak membelikan isteri anda hadiah tetapi memikirkan hadiah yang dibelikan itu dapat juga anda gunakan. Hei... ini sudah lebih. Jika hendak belikan isteri anda sesuatu pastikan hadiah itu hanya untuk kegunaan dia seorang. Setidak-tidaknya sekeping kad. Atau belikan yang istimewa seperti jam tangan, beg atau seutas rantai. Usah belikan hadiah seterika, mesin pengisar atau yang boleh digunakan satu keluarga untuk dijadikan hadiah isteri anda.
7 Raikan ulang tahun perkahwinan
Anda hendak membawa isteri anda menyambut ulang tahun perkahwinan anda berdua dalam satu jamuan bufet, dengan orang ramai di sekeliling anda. Anda pun makan sesuka hati anda sampai rasa kenyang tanpa mengendahkan perasaan isteri anda. Apalah salahnya sekiranya anda menempah sebuah meja yang hanya anda berdua sahaja di situ, suasana tenang dan diiringi bisikan biola.
8 Cium isteri
Berikan ciuman dengan penuh ikhlas, rasa sayang dan menyatakan perasaan anda kepada isteri, dia adalah yang teristimewa bagi anda.

Artikel dari Utusan MalaysiaRelated Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails