Wednesday, May 23, 2012

Cloth Diaper Checklist : Apa yang nak kena ada bila berCloth Diaper

Salam
Untuk posting kali ni saya nak bercerita pula apa yang kena ada bila nak bercloth diaper ni.

YANG PERLU ADA
1) Jumlah cloth diaper yang selesa untuk ibu2 nak handle. FYI, jumlah CD berapa nak guna bukannya bergantung pada bayi, tetapi rutin cucian untuk si Ibu . Contohnya, kalau si Ibu hanya berkesempatan mencuci 2 hari sekali, bermakna 10 keping one size pocket diaper tak cukup. Kenapa? Sebab tak sempat kering lah dik...... ^_^.

2) Extra Insert atau Doublers untuk handle lebih serapan. Fabrik kapas = bagus, Bamboo = lebih bagus, Hemp = Terbaik.

3) Diaper Pail Liner, Wet Bag besar atau Baldi besar - ni untuk simpan CD yang dah ada kotoran. Kumpul sini dulu baru cuci. Peringatan, Jangan biarkan CD tak bercuci lebih dari 2 hari. Nanti awak juga yang geli, kan?

4) Krim Ruam. Ini mesti guna. Di SentuhanBayu, kami recommend yang ini sebab ia di rumus khas untuk cloth diaper. Jadi tak perlu risau banyak & pening2kan kepala.
http://www.sentuhanbayu.biz/Thirsties-Booty-Love-Diaper-Cream_p_79.html

5) Sabun Cucian yang mesra cloth diaper. Di SentuhanBayu, kami recommend yang ini sebab ia di rumus khas untuk cloth diaper. Jadi tak perlu risau banyak & pening2kan kepala lagi.
http://www.sentuhanbayu.biz/Diaper-Detergents_c_12.html

BAGUS KALAU ADA
1) Wetbag kecik. Ni guna masa hantar baby sitter atau nak berjalan2 dengan bayi. Kalau tak de, pakai jer beg plastik ^_^. Recycle , kan?

2) Diaper liner. Ni boleh guna disposable atau washable. Terpulang kepada anda. Yang penting, kalau ada ni cloth diaper tak kena stain.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails