Skip to main content

Cloth Diaper Checklist : Apa yang nak kena ada bila berCloth Diaper

Salam
Untuk posting kali ni saya nak bercerita pula apa yang kena ada bila nak bercloth diaper ni.

YANG PERLU ADA
1) Jumlah cloth diaper yang selesa untuk ibu2 nak handle. FYI, jumlah CD berapa nak guna bukannya bergantung pada bayi, tetapi rutin cucian untuk si Ibu . Contohnya, kalau si Ibu hanya berkesempatan mencuci 2 hari sekali, bermakna 10 keping one size pocket diaper tak cukup. Kenapa? Sebab tak sempat kering lah dik...... ^_^.

2) Extra Insert atau Doublers untuk handle lebih serapan. Fabrik kapas = bagus, Bamboo = lebih bagus, Hemp = Terbaik.

3) Diaper Pail Liner, Wet Bag besar atau Baldi besar - ni untuk simpan CD yang dah ada kotoran. Kumpul sini dulu baru cuci. Peringatan, Jangan biarkan CD tak bercuci lebih dari 2 hari. Nanti awak juga yang geli, kan?

4) Krim Ruam. Ini mesti guna. Di SentuhanBayu, kami recommend yang ini sebab ia di rumus khas untuk cloth diaper. Jadi tak perlu risau banyak & pening2kan kepala.
http://www.sentuhanbayu.biz/Thirsties-Booty-Love-Diaper-Cream_p_79.html

5) Sabun Cucian yang mesra cloth diaper. Di SentuhanBayu, kami recommend yang ini sebab ia di rumus khas untuk cloth diaper. Jadi tak perlu risau banyak & pening2kan kepala lagi.
http://www.sentuhanbayu.biz/Diaper-Detergents_c_12.html

BAGUS KALAU ADA
1) Wetbag kecik. Ni guna masa hantar baby sitter atau nak berjalan2 dengan bayi. Kalau tak de, pakai jer beg plastik ^_^. Recycle , kan?

2) Diaper liner. Ni boleh guna disposable atau washable. Terpulang kepada anda. Yang penting, kalau ada ni cloth diaper tak kena stain.


Popular posts from this blog

Horror at my daughter's kindie - part 1 : The Roslan Incident

I'm extremely disappointed by the experience i went thru today with the Genius Aulad Kota Damansara transport service provider. I have the impression that they are the best all this while & boy i was wrong. I was shocked that the complaint of level of service they've provided me, I'm being dismissed as disrespectful & was told that the are much happier for not having me as a customer. MasyaAllah. Makes me wonder who is the customer here. No word of apology from them & they actually threatened my daughters nursery teacher. Oh dear, what have i got myself into.
            Thankfully, GA Center Manager apologize of what had happened. I'd like her to be aware of what kind of service that Encik Roslan has given me when he is under stress.


Let's see what i went thru today, shall we?

1. Its 12 pm. First Mr A called & said he's already at my house to pick my daughter up in which i responded that the have to pick her at her nursery (which is 5 mins awa…

List of Government Hospital in Kuala Lumpur

Hospital Kuala Lumpur
Jalan Pahang
50586 Kuala Lumpur
Tel: 03-2615-5555
Fax: 03-2691-1681
http://www.hkl.gov.my/

Bayu Cloth Diaper Club

All are invited to join our new group. This group will be our channel for PreOrders & Auction cloth diapers & any baby products under SentuhanBayu.

Simply send a request thru facebook:
https://www.facebook.com/groups/547541312288904/

or
WhatsApp us @ 0122010911