Monday, October 17, 2011

Taska yang mesra cloth diaper


Article not in English.

Memang saya tak nafikan. Agak sukar mencari taska yang nak terima bayi pakai cloth diaper. Alhamdulillah, tempat saya letakkan Ameera dapat terima penggunaan CD.

Ini yang saya buat untuk memudahkan kerja mereka.
1- CD telah saya setkan ke saiz yang sepatutnya.
2- CD yang saya bekalkan adalah jenis berclosure velcro & telah di isi 2 insert.
3- Bekalkan tidak kurang dari 8 CD untuk 1 hari.
4- Bekalkan wetbag untuk bungkus CD yang kotor
5- Pesan kepada penjaga, tak perlu cuci CD tersebut. Hanya gulungkan macam DD, dan masukkan ke dalam wetbag.
6- Lekatkan 1 tag bertulis , 'Sila tukar lampin setiap 2 jam.'

Jadi, setiap hari saya memang akan dapat tengok berapa kerap CD ditukar, berapa banyak bayi buang air besar, dapat tengok progress buangan bayi saya dan sebagainya. Itulah bagusnya guna CD. Kalau guna DD, bayi tak bertukar lampin pun ibunya tak tau, kan? Untuk pengetahuan, saya tiada maid & bekerja sepenuh masa di mana waktu kerja saya dr 9pagi ke 10 malam. Saya lipat CD sambil meeting. (Kompeni saya guna LiveMeeting, pernah dengar ?)

Ok rasanya saya nak share disini nama Taska tersebut. Taska Kota Ceria, terletak di seksyen 6 Kota Damansara. Boleh hubungi saya jika berminat.

Ingin saya pesan disini jadikan 2 tips dibawah sebagai rutin.
1- ucapkan Terima Kasih kepada penjaga kerana sudi gunakan CD.
2- Jangan pin point kesilapan kecil dan jangan cerewet dengan penjaga. Tengok point 6 kat atas tu. Kalau penjaga tukar setiap 3-4 jam pun memadai sebab dah masukkan 2 insert sesiap. Kalau perlu tukar lebih kerap, just tukarkan kaler tag tu kaler lain ^_^ untuk dapat perhatian.

Tips tambahan - sesekali tu berilah buah tangan kepada penjaga. Buat dia happy sket, kay.







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails