Skip to main content

Bunyi macam tape rosak tapi kena diulangi juga - SentuhanBayu.biz

Article is not in English.

Salam Jumaat untuk mommies semua. Harap masih tegar menCD anak terchenta.
Ni saya ulang the do's & donts untuk berCloth Diaper. Macam tape rosak kan? hehehe


Yang Perlu dibuat (The Do's);
- Guna suku atau setengah cup sabun cuci untuk 1 load. Kenapa ya? Sebab lebihan sabun yang melekat difabrik tu boleh sebabkan rashes a.k.a ruam. Pastu, lebihan sabun ni juga akan buat daya serapan kurang.
- Untuk diaper velcro, pastikan dah secure atau lekatkan velcro tu pada laundry tab dia. Pastu nak lagi tahan lama, masukkan dalam laundry net baru campak dalam washing machine.
- Simpan CD yng dah kena kencing & poo tu dengan Dry Pail method. Hah?? Apa ni??Mat Salleh come up ngan terms ni. Releekkksss. Maknanya simple je, longgok je CD kotor dalam baldi dulu. Sama macam baju2 baby lah kan. So setiap 2 hari baru cuci. ( Sorry, saya tak rajin nak cuci tiap2 hari). By the way, saya pernah post kat blog ni, cara cuci orang malas tapi nak berCD gak (eh... saya lah tu). kikiki. Nanti saya linkkan.
- And last but not least, gunakan lah time nak salin CD tu untuk bonding ngan anak. Geletek 'puchat' dia !!!

Yang Perlu Di Elakkan - THE DON'Ts
- Jangan guna Kloroks!! atau any bleach. Ndaknyer lagi kalau guna natural fabrik macam hemp, bamboo & cotton. Cepat reput kain tu nanti. Kena ingat ya, aim kita nak CDkan anak, bukannya nak putihkan kain atau nak maintain kain jadi putih forever. Stain & discolor memang tak dapat dielakkan. Ye lah, kain tu wat tadah apa kan?
- Jangan guna Softlan!! atau any pelembut kain. Pelembut ni akan buat CD jadi tak serap.
- Jangan lebih 3 hari tak cuci CD yang dah kotor tu. Mold akan naik & buat stain lebih teruk.
- Jangan biarkan CD yang dicuci tu kat dalam mesin lelama. Ni pun boleh wat mold naik & CD bau pelik sket. Lepas cuci terus sidai, eh. Kerahkan suami anda buat part ni.
- Last sekali. Jangan Panik!!! Ndaknya kalau ada orang tolong cucikan CD tu ngan Dynamo pastu guna Softlan. Perghhh gebu & wangiiiii CD tu dibuatnya. heheheheh
First, cakap terima kasih kat orang tu sebab tolong cucikan.
Pastu jangan pening kepala atau tensen sensorang. One time accident macam tu tak rosakkan CD korang. Just teruskan korang punyer cucian routine. Bila tiba masanya & betul-betul tak menyerap, baru lah buat stripwash. Again, stripwash pun bukan benda yang kena buat kerap sebab stripwash boleh buat CD cepat rosak juga. And take note juga, stripwash bukan untuk putihkan CD, tapi untuk pulihkan kadar serapan CD.

OK, itu saja buat masa ni. Happy Cloth Diapering !!! ^_^

Popular posts from this blog

Salam Ramadhan dari SentuhanBayu.biz

Kami di SentuhanBayu.biz ingin mengucapkan Salam Ramadhan & Selamat Berpuasa kepada semua pelanggan muslim kami. Semoga kita mendapat keberkatan dariNya. ^_^

Horror at my daughter's kindie - part 1 : The Roslan Incident

I'm extremely disappointed by the experience i went thru today with the Genius Aulad Kota Damansara transport service provider. I have the impression that they are the best all this while & boy i was wrong. I was shocked that the complaint of level of service they've provided me, I'm being dismissed as disrespectful & was told that the are much happier for not having me as a customer. MasyaAllah. Makes me wonder who is the customer here. No word of apology from them & they actually threatened my daughters nursery teacher. Oh dear, what have i got myself into.
            Thankfully, GA Center Manager apologize of what had happened. I'd like her to be aware of what kind of service that Encik Roslan has given me when he is under stress.


Let's see what i went thru today, shall we?

1. Its 12 pm. First Mr A called & said he's already at my house to pick my daughter up in which i responded that the have to pick her at her nursery (which is 5 mins awa…

Claim your Shopee Voucher in March 2019

Are you eyeing for that Special Edition Cloth Diaper?
Here's your chance to save.
Claim your Shopee voucher& spend it on our Shopee Store

https://shopee.com.my/sentuhanbayu.biz